Sposób przygotowania:
Sałatka śniadaniowa z brokułem i jajami
Brokuła ugotować al dente w osolonej wodzie. Mój sposób na brokuła: najpierw dokładnie płuczę go pod lekkim strumieniem zimnej wody, następnie obieram z listków i wkładam do większego garnuszka. Stawiam brokuła na łodyżce, solę różyczki i zalewam gorącą, przegotowaną wodą, tak, aby zakryć wodą jedynie samą łodyżkę. Gotuję przez 5-7 minut pod przykryciem. Odsączam brokuła z wody, przekładam na talerz i pozostawiam do ostygnięcia. Odkrawam różyczki od łodygi. Rózeczki brokuła układamy na dużym, okrągłym talerzu. Jaja obieramy ze skorupek i kroimy na ćwiartki. Posypujemy jaja solą, ale z umiarem. Pomidorki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół. Jaja oraz pomidorki układamy dekoracyjnie obok różyczek brokuła. Wszystko delikatnie posypujemy pieprzem ziołowym. Mango obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w drobniutką kosteczkę. Jogurt mieszamy z majonezem i drobno posiekaną pietruszką (można jeszcze dodać kilka kropel z wyciśniętej cytryny oraz zmiażdżony ząbek czosnku - jeżeli lubimy), szczyptą soli oraz świeżo zmielonym pieprzem. Polewamy całość sosem. Sałatkę najlepiej jest spożyć krótko po przyrządzeniu - polecam.
Lady Marmolada
haniakson
msewka