Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Sałatka szwedzka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kolejna propozycja na sałatkę tym razem szwedzką do słoików na zimę. Smaczna i szybka w wykonaniu sałatka do obiadu.

Sałatka szwedzka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka szwedzka

 

  • 5 kg ogórków
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 kg marchewki
  • 5 łyżek soli
  • 600g cukru
  • 1,5 szkl octu
  • 1/2 szkl oleju
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • natka pietruszki lub koperek

Sposób przygotowania:

Sałatka szwedzka
Ogórki myjemy i kroimy na plasterki ze skórką. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Papryki myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w słupki.

Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Wszystkie warzywa mieszamy z resztą składników i odstawiamy na 12 h. Warzywa przełożyć do słoików i zalać zalewą.

Słoiki pasteryzujemy 7-10 minut.
Sałatka szwedzka
Ogórki myjemy i kroimy na plasterki ze skórką.
Sałatka szwedzka
Resztę warzyw przygotować i wymieszać razem
Sałatka szwedzka
Wszystkie warzywa mieszamy z resztą składników i odstawiamy na 12 h.
Sałatka szwedzka
Warzywa przełożyć do słoików i zalać zalewą. Słoiki pasteryzujemy 7-10 minut.