Sposób przygotowania:
Sałatka z ogórków i kapusty w słoikach na zimęETAP 1:
Ogórki dokładnie myjemy i osuszamy na ręczniku. Następnie kroimy w plasterki do większej miski.
ETAP 2:
Paprykę myjemy i usuwamy z niej gniazdo nasienne, kroimy w nie za duże kawałki. Dodajemy do ogórków.
ETAP 3:
Cebulę obieramy, a por myjemy. Oba warzywa drobno siekamy.
ETAP 4:
Kapustę szatkujemy i dodajemy do warzyw w misce.
ETAP 5:
Do warzyw dodajemy ziele angielskie, gorczyce, liście laurowe, sól, cukier i wodę. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Następnie zagotowujemy składniki zalewy, studzimy ją i wlewamy do warzyw.
Jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy. Sałatkę rozkładamy do słoików, zakręcamy je i pasteryzujemy ok. 8 minut.