Sposób przygotowania:
Sałatka szwedzka
Ogórki dokładnie myjemy, nie obieramy ich ze skórki. Następnie kroimy w cienkie plasterki. Ja używam w tym celu takiego urządzenia do krojenia warzyw lub robota. Do ogórków dodajemy 1/2 szklanki soli kamiennej i 2 litry wody. Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Marchewki myjemy. Obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Układamy je na dnie słoików wraz z przyprawami. Następnie na marchewce układamy odciśnięte ogórki. Z podanych na zalewę składników przygotowujemy zalewę zagotowując ją. Zalewamy nią ogórki, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy je w garnku z wodą przez około 8- 10 minut. Pamiętajmy, żeby słoiczki zanurzyć na około 2/3 ich wysokości. Po pasteryzowaniu odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.