Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Książka Kucharska: Domowe przetwory z warzyw

Sałatka szwedzka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Gdy sezon ogórkowy w pełni warto przygotować tą pyszną i prostą sałatkę.

Sałatka szwedzka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sałatka szwedzka

 

  • Składniki:
  • 3 kg ogórków
  • 2 litry wody
  • 1/2 szklanki soli kamiennej
  • 3 marchewki

 

Sposób przygotowania:

Sałatka szwedzka
Ogórki dokładnie myjemy, nie obieramy ich ze skórki. Następnie kroimy w cienkie plasterki. Ja używam w tym celu takiego urządzenia do krojenia warzyw lub robota. Do ogórków dodajemy 1/2 szklanki soli kamiennej i 2 litry wody. Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Marchewki myjemy. Obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Układamy je na dnie słoików wraz z przyprawami. Następnie na marchewce układamy odciśnięte ogórki. Z podanych na zalewę składników przygotowujemy zalewę zagotowując ją. Zalewamy nią ogórki, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy je w garnku z wodą przez około 8- 10 minut. Pamiętajmy, żeby słoiczki zanurzyć na około 2/3 ich wysokości. Po pasteryzowaniu odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
Sałatka szwedzka
Ogórki po umyciu kroimy w plasterki i zalewamy wodą oraz zasypujemy solą kamienną.
Sałatka szwedzka
Marchewkę i ogórki przekładamy do słoików.
Sałatka szwedzka
Ogórki i marchewkę zalewamy przygotowaną zalewą.