Sposób przygotowania:
Sałatka ogórkowa z marchewką i cebulą
Umyte ogórki szatkujemy w plasterki, zasypujemy 3 łyżkami soli i odstawiamy.
W drugiej misce układamy pokrojoną w plastry cebulę, zasypujemy 1 łyżką soli i również odstawiamy na 1 godzinę.
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa mieszamy. dodajemy do nich olej, ocet, cukier, ziele angielski i pierz. Odstawiamy na 2 godziny.
Gotową sałatkę przekładamy do słoików, zakręcamy nakrętki i pasteryzujemy przez 20 minut w garnku z wodą lub piekarniku nagrzanym do 90 stopni.
W drugiej misce układamy pokrojoną w plastry cebulę, zasypujemy 1 łyżką soli i również odstawiamy na 1 godzinę.
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa mieszamy. dodajemy do nich olej, ocet, cukier, ziele angielski i pierz. Odstawiamy na 2 godziny.
Gotową sałatkę przekładamy do słoików, zakręcamy nakrętki i pasteryzujemy przez 20 minut w garnku z wodą lub piekarniku nagrzanym do 90 stopni.