Sposób przygotowania:
Sałatka szwedzka z cukinii na zimę
Cztery duże, młode cukinie przekroić na części i poszatkować na tarce. Trzy duże marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dwie duże cebule przekroić na pół i także poszatkować. Wszystkie warzywa wymieszać i dobrze nasolić. Odstawić na dwie godziny, żeby warzywa zmiękły i puściły sok.
Do warzyw dodać szklankę oleju rzepakowego, szklankę cukru, szklankę octu. Pół łyżeczki gorczycy, kilka ziarenek kolendry, pół łyżeczki kardamonu. Wszystko dobrze wymieszać i nakładać do słoiczków razem z powstałą zalewą.
Pasteryzować około 15 minut.
Do warzyw dodać szklankę oleju rzepakowego, szklankę cukru, szklankę octu. Pół łyżeczki gorczycy, kilka ziarenek kolendry, pół łyżeczki kardamonu. Wszystko dobrze wymieszać i nakładać do słoiczków razem z powstałą zalewą.
Pasteryzować około 15 minut.