Sposób przygotowania:
Sałatka na zimę z cukinii, ogórków, papryki
Zalewa ;
ocet winny ,cukier oraz sól zagotował i przestudzić.
Cukinie umyć ,obrać pokroić w plasterki.
Ogórki umyć ,obrać zetrzeć na tarce grube oczka lub w plasterki.
Paprykę oczyścić, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w paski.
Cebule i czosnek obrać, cebule pokroić w piórka a czosnek w drobną kosteczkę.
Marchew obrać i pokroić w cieniutkie plasterki.
Wszystkie składniki dobrze wymieszać, dodać wystudzoną zalewę oraz poszatkowaną zieloną pietruszkę.
Zostawić na 2 - 3 godziny.
Sałatkę przełożyć do słoików, na wierz każdego słoika wlać 1 łyżkę oliwy.
Słoiki szczelnie zakręcić.
Pasteryzować około 20 min.
składniki możemy podwoić ....
ocet winny ,cukier oraz sól zagotował i przestudzić.
Cukinie umyć ,obrać pokroić w plasterki.
Ogórki umyć ,obrać zetrzeć na tarce grube oczka lub w plasterki.
Paprykę oczyścić, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w paski.
Cebule i czosnek obrać, cebule pokroić w piórka a czosnek w drobną kosteczkę.
Marchew obrać i pokroić w cieniutkie plasterki.
Wszystkie składniki dobrze wymieszać, dodać wystudzoną zalewę oraz poszatkowaną zieloną pietruszkę.
Zostawić na 2 - 3 godziny.
Sałatkę przełożyć do słoików, na wierz każdego słoika wlać 1 łyżkę oliwy.
Słoiki szczelnie zakręcić.
Pasteryzować około 20 min.
składniki możemy podwoić ....