szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Sałatka szwedzka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jedna z moich ulubionych sałatek w słoiczkach, która świetnie smakuje do zimowych obiadów. Bardzo prosta do wykonania.

Sałatka szwedzka

Składniki:

Sałatka szwedzka

Do ogórków

Na każdy słoik

Na zalewę

  • 4 i 1/2 szkl. wody
  • 3 szkl. cukru
  • 3 szkl. octu 10%

Sposób przygotowania:

Sałatka szwedzka

Etap 1

Sałatka szwedzka
Ogórki na sałatkę kroimy wraz ze skórką.

Umyte ogórki razem ze skórką pokroić w równej wielkości, niezbyt grube plastry.

Etap 2

Sałatka szwedzka
Ogórki przełożyć do miski i zalać wodą z solą.

Pokrojone ogórki zalać wymieszaną z solą wodą, a następnie odstawić na 3 godziny, aby ogórki wchłonęły sól.

Etap 3

Sałatka szwedzka
Plasterki ogórków odsączamy z wody na sitku.

Następnie odsączyć ogórki na sitku i powkładać ciasno do słoików. Do każdego z nich dodać zarienka pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy.

Etap 4

Przygotować zalewę gotując wodę z cukrem i octem. Następnie jeszcze gorącą zalać słoiki z ogórkami. Dobrze zakręcić.

Gotowe słoiki włożyć do garnka z ciepłą wodą. Gotować ok. 12 minut. Po wyjęciu odwrócić słoiki do góry dnem.