iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Sałatka szwedzka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sałatkę szwedzka do tej pory kupowałam gotową w sklepie, ale w tym roku postanowiłam zrobić swoją. Przepis wzięłam od Pyzy, ale przez moje roztargnienie niechcący go zmieniłam, ale i tak jest pyszna.

Sałatka szwedzka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka szwedzka

zalewa 1:

  • 4 litry wody
  • 1 szklanka soli

zalewa 2:

  • 4 szklanki cukru
  • 4 szklanki octu 10%
  • 6 szklanek wody

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Sałatka szwedzka
Ogórki bardzo cieniutko ja kroiłam nożem na cieniuteńkie plasterki, ale można użyć robota., przygotować pierwszą zalewę i zimną zalać ogórki, wymieszać i odstawić na około 2 godziny po tym czasie ogórki odcedzić z zalewy.

Słoiki napełnić ogórkami i do każdego włożyć po kilka ziarenek przypraw. Na drugą zalewę zagotować wodę z cukrem i po przestudzeniu dolać ocet, następnie zalać nią ogórki, szczelnie zakręcić słoiki i pasteryzować około 10 minut. 
Sałatka szwedzka