marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sałatka tajska z grzybami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Grzyby namoczyć lub sparzyć wrzątkiem,pokroić, obsmażyć lekko. Przełożyć do miski.Resztę składników oczyścić,umyć,pokroić.Wymieszać.Podawać.

Sałatka tajska z grzybami.

Składniki:

Sałatka tajska z grzybami.

 

  • 3 średnie marchewki,
  • 3 kolorowe papryki świeże,
  • puszka pędów z bambusa,
  • 2 szalotki,
  • 1 czuszka,
  • 35 g.grzybków mung,
  • puszka fasoli mung w zalewie,
  • olej do smażenia,
  • olej sałatkowy,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Sałatka tajska z grzybami.
Grzyby po namoczeniu, odsączyć lub też sparzyć je wrzątkiem bez namaczania. Pokroić w paski i obsmażyć na oleju w woku lub na patelni. Osączyć i przełożyć łyżką dziurkowaną do miski sałatkowej. Papryki, czuszkę, szalotki i marchew oczyścić, opłukać, pokroić na słupki. Fasolkę mung oraz pędy z bambusa wyjąć z puszek, odsączyć i dodać wraz z resztą składników do miski, doprawić łyżeczką soli, polać olejem sałatkowym po wierzchu. Wymieszać łyżkami do sałatek i podawać przekąskę z makaronem ryżowym po uprzednim sparzeniu go wrzątkiem.