gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Ryba (dorsz) po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ryby po grecku nie może zabraknąć na Świątecznym stole. Pasuje również jako przystawka na spotkaniu ze znajomymi.

Ryba (dorsz) po grecku

Składniki:

Ryba (dorsz) po grecku

 

  • 1 kg filetów z dorsza,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • szklanka bulionu,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 ziela angielskie,
  • 2 liścia laurowe,
  • sól i pieprz cytrynowy do smaku,
  • mąka do obtaczania ryby,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Ryba (dorsz) po grecku
Filety ryby dzielimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.

Warzywa trzemy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w piórka. Smażymy 5 minut warzywa, zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat i dusimy do miękkości.

Przyprawiamy i ponownie chwilkę dusimy. Na rybę wykładamy sos. Podajemy na zimno.

Polecam.