ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Śledzie po warszawsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takie śledzie serwuję na Wigilię, ale również doskonale sprawdzają się w czasie zabawy sylwestrowej. Śledzie z gęstym sosem z nutką chrzanu smakują doskonale.

Śledzie po warszawsku

Składniki:

Śledzie po warszawsku

 

  • 4 filety śledziowe
  • mleko do moczenia

 

  • 150 ml śmietany 18%
  • łyżeczka tartego chrzanu
  • 3 żółtka ( jajka ugotowane na twardo )
  • 3 łyżki posiekanego drobnego szczypiorku
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • pieprz czarny mielony
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Śledzie po warszawsku

ETAP 1:

Filety wymoczyć w mleku ok 2 godz. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić każdy filet na 4 części.


Żółtka przetrzeć przez sitko. Dodać do śmietany, wymieszać. Dodać chrzan, szczypiorek drobno posiekany, cukier, pieprz, sól do smaku, wymieszać.


Na półmisek nakładać po łyżeczce gęstego sosu i przykrywać kawałkiem śledzia. Na śledzia ponownie po łyżeczce sosu i przykrywać śledziem. Na wierzch śledzi jeszcze po łyżeczce sosu. Udekorować wg uznania np. koperkiem. Smacznego