Sposób przygotowania:
Sałatka 'Tuna'
Najpierw odsączyć tuńczyk, przełożyć do miski i troszkę rozdrobnić. Pokroić cebulę w małą kostkę i wymieszać z tuńczykiem. Potem posiekać kapustę pekińską. Łączyć ją z tuńczykiem i cebulą stopniowo. Kapusta musi równomiernie łączyć się z resztą, nie może jej być za dużo. Jeżeli ma być większa liczba porcji, lepiej zużyć dwie puszki tuńczyka i dwie cebule. Osobno przygotowujemy sos. Na jedną puszkę tuńczyka: 200g jogurtu, dwa lub trzy pokrojone w kosteczkę ząbki czosnku i pieprz do smaku. Ubić razem, połączyć z sałatką i dobrze wymieszać. Można dodać sól do smaku, ale ja osobiście staram się ograniczyć sól do minimum, bez dosalania i tak mamy jej nadmiar w organiźmie. Gotową sałatkę najlepiej schować na około 10 minut do lodówki, lepiej smakuje schłodzona. Ewentualnie można przygotować wcześniej sos i schować go do lodówki, a użyć przed podaniem sałatki.
Juśkaaa