Sposób przygotowania:
Sałatka w kostkę - baza do sałatek
Cukinie obrać i pokroić w mała kosteczkę. Cebule obrać, umyć i pokroić w kostkę. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, opłukac i także pokroić w kostkę. Wymieszać je z cebulą oraz cukinią i posolić. Odstawić warzywa na 2 godziny. W tym czasie obrać i pokroić w kosteczke marchew; ugotować ją. Z wody, octu i cukru ugotować zalewę. Po dwóch godzinach warzywa odcedzić, połączyć z marchewką oraz zalewą i dokładnie wymieszać. Gotowe nakladać do słoików i pasteryzować ok. 20 minut. Tak przygotowaną bazę do sałatek wystarczy później połączyć z ugotowanymi jajkami, ogórkiem konserowym, ewentualnie kukurydzą, dodać majonez, sól, pieprz i gotowe. Bardzo przydatna gdy przyjda niespodziewani goście.