Sposób przygotowania:
Sałatka Waldorf
Seler korzeniowy obrać, pokroić w zapałkę, wrzucić do lekko osolonego i zakwaszonego sokiem cytrynowym wrzątku, blanszować 3 min, przelać zimną wodą na sicie, osączyć i odstawić do ostudzenia. Łodygi selera naciowego umyć, oczyścić z włókien, opłukać, pokroić w cienkie plasterki. Umyte jabłka przekroić, wydrążyć gniazda nasienne, miąższ pokroić w piórka. Żółty ser i szynkę pokroić w niewielkie słupki jednakowej wielkości. Sałaty opłukać, dokładnie osuszyć. Liście rozerwać na kawałki. Orzechy posiekać, uprażyć na patelni, ostudzić. Przygotowane składniki sałatki włożyć do miski. Jogurt połączyć majonezem i sokiem cytrynowym. Sos doprawić do smaku curry, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Sałatkę polać sosem i wymieszać.