Sposób przygotowania:
Sałatka warstwowaPrzygotowanie składników na sałatkę :
Marchewkę umyć. Ugotować w lekko posolonej wodzie do miękkości. Wystudzić. Obrać ze skórki. Zetrzeć na grubych oczkach tarki. Mięso z kurczaka umyć,osuszyć,pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do gyrosa. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać mięso. Smażyć ciągle mieszając do miękkości. Wystudzić. Kapustę pekińską umyć, osuszyć i poszatkować drobno. Kukurydzę osączyć na sicie. Ogórki konserwowe pokroić w półplasterki i lekko odcisnąć z nadmiaru zalewy. Ser feta pokroić w małą kostkę.
Przygotowanie sosu :
Czosnek obrać i zmiażdżyć. Wymieszać z majonezem.
Etap końcowy:
Na spód szklanej salaterki układamy: ogórki, marchew, kapustę pekińską, pierś z kurczaka, kukurydzę. Następnie smarujemy sosem majonezowym i polewamy dekoracyjnie keczupem. Wierzch posypujemy serem feta pokrojonym w kostkę.