Weroniczka

Weroniczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 148]

Sałatka warstwowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Prosta i efektowna, świetnie komponuje się w przezroczystej salaterce

Sałatka warstwowa

Składniki:

Sałatka warstwowa

 

  • Pół główki kapusty pekińskiej
  • 3 małe pomidory
  • 40 dag. szynki w kawałku
  • puszka kukurydzy
  • 5 korniszonów
  • 5 jajek
  • 1 ogórek zielony
  • 20 dag. sera żółtego

 

  • Sos:
  • mały majonez
  • mały jogurt naturalny
  • koperek lub szczypiorek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka warstwowa
1. Kapustę myjemy i drobno kroimy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w ćwiartki. Szynkę, pomidory i ogórki kroimy w paseczki. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. W salaterce układamy kolejne warstwy: kapusta pekińska, pomidory, szynka, kukurydza, korniszony, jajka, ogórek zielony, ser żółty.
3. Majonez mieszamy z jogurtem i posiekanym koperkiem, doprawiamy do smaku. Sosem polewamy sałatkę.