mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Sałatka warstwowa pomidorowo-jajeczna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna, kolorowa sałatka z jajek i pomidorów:)

Sałatka warstwowa pomidorowo-jajeczna

Składniki:

Sałatka warstwowa pomidorowo-jajeczna

 

  • 2-3 duże pomidory
  • 1 duża cebula
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo
  • 20 dag żółtego sera
  • 4-5 łyżek majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 czubata łyżka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Sałatka warstwowa pomidorowo-jajeczna
Jajka kroję w plasterki i układam na dużym półmisku. Cebulę obieram i kroję w krążki, połową posypuję jajka. Całość oprószam solą i pieprzem do smaku.
Pomidory polewam wrzątkiem, obieram i kroję w niezbyt cienkie plastry, posypuję je resztą cebuli. Doprawiam do smaku. Wierzch posypuję startym żółtym serem na dużych oczkach tarki.
W miseczce łączę majonez, śmietanę i musztardę. Sosem polewam sałatkę. Wierzch posypuję drobno posiekanym szczypiorkiem. Wstawiam do lodówki na pól godziny.