Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Salatka warstwowa z kapusta pekinska

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Salatka ala' gyros, czesto ja serwuje, czasami podaje ja jako surowke do obiadu.

Salatka warstwowa z kapusta pekinska

Składniki:

Salatka warstwowa z kapusta pekinska

 

  • wieksze piersi z kurczaka (porcja z jednego, wiekszego kurczaka, lub jesli ktos woli wiecej miesa w salatce, moze dac wiecej),
  • glowka kapusty pekinskiej (w UK chinska),
  • puszka kulkurydzy,
  • 1 duza, biala cebula,
  • 1 czerowna cebula,
  • 1 papryka (najlepiej czerwona lub pomaranczowa),
  • 3 zabki czosnku,
  • 8-10 lyzek majonezu,
  • sloiczek ketchupu,
  • 4 wieksze ogorki korniszone,
  • pieprz ziolowy i naturalny, curry, papryka, (lub gotowa, dobrej jakosci przyprawa do drobiu, ewentualnie
  • maslo do usmazenia piersi.

Sposób przygotowania:

Salatka warstwowa z kapusta pekinska
Mieso pokroic na niewielkie kostki i napanierowac przyprawami, (poniewaz przyprawa gyros i kebab nieco nam przybrzydly :), zaczelam kombinowac z innymi), odstawic do lodowki na ok godzine. Na kilku lyzeczkach masla usmazyc piersi na lekkim ogniu, by nie byly spieczone i suche. Pod koniec smazenia dodac pokrojony w kosteczke czosnek. Po usmazeniu, osaczyc z nadmiaru tluszczu i odstawic w chlodne miejsce. Wszystkie warzywa, poza kapusta i kukurydza, bedziemy kroic w kostke. Do przygotowanej salaterki wrzucamy schlodzone piersi. Na piersi kladziemy warstwe cebuli, a na nia papryke, na papryke czerwona cabule, a na nia ogorki korniszone. Zalewamy ketchupem, nie zalujemy!. Na ketchup wrzucamy warstwe odsaczonej kukurydzy, ktora smarujemy majonezem (ok 1-1,5 cm). Szatkujemy kapuste pekinska ( ta miekka czesc) i ukladamy na salatce jako ostatnia warstwe. ( Twarda, niewykorzystana czesc kapusty pekinskiej mozna uzyc jako dodatkowy skladnik zupy, swietnie smakuje!)