WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 984]

Sałatka warstwowa z pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Warstwowa sałatka z pieczarkami marynowanymi, kurczakiem i warzywami. Bardzo ładnie się prezentuje na stole.

Sałatka warstwowa z pieczarkami

Składniki:

Sałatka warstwowa z pieczarkami

 

  • 1 słoik marynowanych pieczarek (ok. 700ml)
  • posiekany szczypiorek i rzeżucha (łączie kilka łyżek)
  • 3 średnie marchewki
  • ok. 400g piersi z kurczaka
  • olek do smażenia
  • przyprawa gyros
  • 1 nieduża cebula
  • 2 duże ogórki konserwowe
  • 3-4 kawałki papryki konserwowej
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • kilka liści kapusty pekińskiej
  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo
  • ok. 400ml majonezu
  • kilka łyżeczek musztardy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka warstwowa z pieczarkami

ETAP 1:

Kurczaka pokroić na drobne kawałki, obsypać przyprawą gyros i usmażyć. Marchew ugotować bez obierania, wystudzić i dopiero obrać. Jajka ugotować na twardo i obrać z łupinek.

Tortownicę okrągłą o średnicy 20cm wyłożyć spożywczą folią przezroczystą.
Na dnie ułożyć pieczarki kapeluszami do dołu. Posypać je posiekanym szczypiorkiem i rzeżuchą, tak aby powpadały w szczeliny między pieczarkami.

Marchewkę pokroić w drobną kostkę i wysypać na pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Posmarować cienko majonezem. Wyłożyć usmażonego kurczaka. Cebulę obrać i drobno posiekać, ułożyć na kurczaku. Kukurydzę odsączyć z zalewy i rozłożyć na cebuli. Znowu doprawić solą i pieprzem i posmarować majonezem.

Jajka pokroić w kostkę i wysypać z nich kolejną warstwę. Posmarować cienko musztardą. Posypać poszatkowaną kapustą pekińską. Sałatkę nakryć i wstawić do lodówki. Schłodzić przez kilka godzin. Po schłodzeniu tortownicę przekręcić dnem do góry na talerz, zdjąć ostrożnie obręcz tortownicy i zdjąć folię.