Sposób przygotowania:
Sałatka warstwowa z pieczarkamiETAP 1:
Kurczaka pokroić na drobne kawałki, obsypać przyprawą gyros i usmażyć. Marchew ugotować bez obierania, wystudzić i dopiero obrać. Jajka ugotować na twardo i obrać z łupinek.
Tortownicę okrągłą o średnicy 20cm wyłożyć spożywczą folią przezroczystą.
Na dnie ułożyć pieczarki kapeluszami do dołu. Posypać je posiekanym szczypiorkiem i rzeżuchą, tak aby powpadały w szczeliny między pieczarkami.
Marchewkę pokroić w drobną kostkę i wysypać na pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Posmarować cienko majonezem. Wyłożyć usmażonego kurczaka. Cebulę obrać i drobno posiekać, ułożyć na kurczaku. Kukurydzę odsączyć z zalewy i rozłożyć na cebuli. Znowu doprawić solą i pieprzem i posmarować majonezem.
Jajka pokroić w kostkę i wysypać z nich kolejną warstwę. Posmarować cienko musztardą. Posypać poszatkowaną kapustą pekińską. Sałatkę nakryć i wstawić do lodówki. Schłodzić przez kilka godzin. Po schłodzeniu tortownicę przekręcić dnem do góry na talerz, zdjąć ostrożnie obręcz tortownicy i zdjąć folię.
SylaUla