Sposób przygotowania:
Sałatka leśny mech
Marchewkę, ziemniaki ugotować w mundurkach, po ugotowaniu ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
Jajka ugotować na twardo, po ugotowaniu zalać zimną wodą, a następnie obrać i pokroić w kostkę.
Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawą do kurczaka, pieprzem i solą oraz czosnkiem, usmażyć na patelni na rozgrzanym oleju.
Ostudzić.
Ogórki, ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Koperek i szczypiorek posiekać.
Kukurydze i pieczarki odsączyć z zalewy.
Majonez wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku.
Dno i boki tortownicy (o średnicy 24 cm ) wyłożyć folią spożywczą.
Na samym dnie ułożyć pieczarki nóżkami do góry, posypać posiekanym koperkiem i szczypiorkiem, na to wyłożyć marchewkę, posmarować cienko majonezem dociskając warstwy, lekko oprószyć pieprzem i solą.
Następnie wyłożyć kurczaka, kukurydze oraz ogórki.
Ponownie posmarować majonezem.
Nałożyć posiekane jajka, starty ser lekko doprawić solą.
Na koniec wyłożyć ziemniaki które też doprawić lekko solą i pieprzem, posmarować cienko majonezem.
Sałatkę przykryć folią i włożyć do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień sałatkę wyłożyć na płaski talerz odwracając formę do góry dnem, pieczarki mają być u góry.
Delikatnie ściągnąć obręcz tortownicy, ściągnąć folię.
Udekorować według uznania.
Jajka ugotować na twardo, po ugotowaniu zalać zimną wodą, a następnie obrać i pokroić w kostkę.
Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawą do kurczaka, pieprzem i solą oraz czosnkiem, usmażyć na patelni na rozgrzanym oleju.
Ostudzić.
Ogórki, ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Koperek i szczypiorek posiekać.
Kukurydze i pieczarki odsączyć z zalewy.
Majonez wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku.
Dno i boki tortownicy (o średnicy 24 cm ) wyłożyć folią spożywczą.
Na samym dnie ułożyć pieczarki nóżkami do góry, posypać posiekanym koperkiem i szczypiorkiem, na to wyłożyć marchewkę, posmarować cienko majonezem dociskając warstwy, lekko oprószyć pieprzem i solą.
Następnie wyłożyć kurczaka, kukurydze oraz ogórki.
Ponownie posmarować majonezem.
Nałożyć posiekane jajka, starty ser lekko doprawić solą.
Na koniec wyłożyć ziemniaki które też doprawić lekko solą i pieprzem, posmarować cienko majonezem.
Sałatkę przykryć folią i włożyć do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień sałatkę wyłożyć na płaski talerz odwracając formę do góry dnem, pieczarki mają być u góry.
Delikatnie ściągnąć obręcz tortownicy, ściągnąć folię.
Udekorować według uznania.
gusia1000
BozenaMatuszczyk
Będzie mi miło.;) Dziekuje;)