Książka Kucharska: Zimny bufet

Sałatka warstwowa z szynki i soczewicy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Soczewicę na sałatkę najlepiej wziąć z puszki, ale jeżeli nie ma się takiej w zasięgu można wcześniej soczewicę ugotować i odcedzić

Sałatka warstwowa z szynki i soczewicy

Składniki:

Sałatka warstwowa z szynki i soczewicy

 

  • 200 g szynki lub polędwicy drobiowej
  • kilkanaście zielonych oliwek pokrojonych w plasterki
  • 1 puszka soczewicy z puszki
  • ½ pęczka natki pietruszki lub innego ulubionego zioła
  • wymieszanego z 2 łyżkami gęstego jogurtu i 1 łyżką chrzanu, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Sałatka warstwowa z szynki i soczewicy
Szynkę pokroić drobno i wymieszać ją z oliwkami. Soczewicę odsączyć i wymieszać z pokrojoną natką. Zrobić gęsty sos. Sałatkę układać warstwami: na spód szynka, w środku soczewica, na wierzchu sos. Podawać w przezroczystej salaterce lub wąskich kieliszkach.