Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Połączenie makaronu ryżowego, tuńczyka, warzyw i sosu majonezowego pod sałatą lodowa. Sałatka jest syta i smaczna.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Składniki:

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

 

  • tuńczyk w sosie własnym (lub w oleju) - 2 puszki po 180g,
  • makaron ryżowy nitki - 150g,
  • puszka kukurydzy - 240g,
  • cebula czerwona - 2 małe,
  • brokuł - 1 nieduży,
  • ogórek kiszony lub konserwowy (lepsze z kiszonym) - 4-5 średniej wielkości sztuk,
  • majonez - 5 czubatych łyżek,
  • jogurt grecki lub naturalny - 3 czubate łyżki,
  • sok z cytryny - 2 łyżki,
  • pieprz świeżo zmielony,
  • czosnek - duży żabek,
  • niedużej główki (plus cukier, oliwa, sok z cytryny i pieprz jako przyprawy do salaty),
  • sól.

 

Sposób przygotowania:

Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Brokuła ugotować al dente w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić na małe cząstki. Makaron połamać, ugotować w osolonej wodzie lub wodzie z dodatkiem kostki rosołowej, odcedzić i ostudzić. Jogurt wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sałatę pokroić i najlepiej jest przyprawić ja do smaku oliwa, cukrem, sokiem z cytryny i pieprzem. Tuńczyka dobrze odcisnąć z zalewy, ogórki drobno pokroić. Na dno dużej, okrągłej, szklanej salaterki ukladamy polowe z ugotowanego makaronu ryżowego, puszkę tuńczyka, polowe sosu majonezowego, brokuła, odsączoną kukurydze, cebule, pokrojone ogórki, ponownie warstwę makaronu, puszkę odsączonego tuńczyka, pozostałą polowe sosu majonezowego i sałatę. Wstawić na godzinę do lodówki, aby smaki się lekko przegryzły