Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Salatka warstwowa z tunczykiem i jajami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Salatka przygotowywana w mojej rodzinie od wielu lat. Ulubiona mojej córci, robie ja na dwa sposoby - z kukurydza lub cebula.

Salatka warstwowa z tunczykiem i jajami

Składniki:

Salatka warstwowa z tunczykiem i jajami

 

  • 10 ugotowanych na twardo jaj,
  • 2 puszki tunczyka w sosie wlasnym (lub w oleju),
  • 100g zóltego sera, np emmentalera,
  • puszka kukurydzy lub zamiennie 1 duza cebula,
  • majonez.

Sposób przygotowania:

Salatka warstwowa z tunczykiem i jajami
Ugotowane jaja obrac, oddzielic bialka od zóltek. Bialka zetrzec na tarce o grubych oczkach, zóltka zetrzec na malutkich oczkach.Tunczyka bardzo dokladnie odsaczyc. Ser zólty starkowac na bardzo drobnych oczkach. Jezeli robimy wersje z kukurydza, kukurydze dokladnie odsaczamy z zalewy. W przypadku wercji z cebula, cebule obieramy, myjemy, suszymy i kroimy bardzo drobno. W naczyniu lub duzej salaterce, ukladamy kolejno warstwami: starkowane bialka, na to starkowany zólty ser - lekko usiskamy palcami, ale wyrównac powierzchnie. Nastepnie kladziemy doskonale odcisnieta tunczyka z jednej puszki, którego warstwe smarujemy majonezem - uzywam kilka czubatych lyzek. Nastepnie kukurydze lub cebule, ponownie warstwe tunczyka, na to majonez i na koncu, starkowane zóltka. Lekko wygladzam powierzchnie palcami i wstawiamy salatke do lodówki. Przechowujemy w lodówce.

Tagi:

sery sosy ser