alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Sałatka warzywna z ogórkami, kapustą i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rewelacyjna sałatka wielowarzywna do słoików na zimę. Idealny dodatek do obiadu wtedy gdy już nie ma świeżych warzyw. polecam :)

Sałatka warzywna z ogórkami, kapustą i papryką

Składniki:

Sałatka warzywna z ogórkami, kapustą i papryką

zalewa

 

  • 2 kg kapusty białej
  • 1 kg marchewki
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg ogórków
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

Sałatka warzywna z ogórkami, kapustą i papryką
Z kapusty odrywamy zewnętrzne liście. Kroimy na pół i dokładnie ją myjemy. Następnie szatkujemy i solimy. Odstawiamy na pół godziny aby zmiękła i odciskamy z nadmiaru wody.

Marchew obieramy, myjemy ścieramy na tarce o grubych oczkach, ogórki kroimy w plastry, cebulę kroimy w cienkie piórka. Paprykę myjemy, wydrążamy nasiona i kroimy w kostkę albo paski.

Wszystkie warzywa przekładamy do kapusty i mieszamy. Składniki zalewy przekładamy do garnka i zagotowujemy.

Następnie zalewamy nią warzywa, dokładnie mieszamy i gotujemy razem jeszcze około 2-3 minuty. Gorącą sałatkę wkładamy do wyparzonych, suchych słoików. Pasteryzujemy duże słoiki 15 minut, małe 10 minut.

Następnie dobrze dokręcamy i pozostawiamy do góry dnem do wystygnięcia.



Smacznego :)