Sposób przygotowania:
Sałatka wielowarzywna w słoikachETAP 1:

Marchewki dokładnie myjemy i kroimy w grubsze plastry. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy na półtwardo z dodatkiem soli i cukru (po jednej łyżce).
Odcedzamy i studzimy
ETAP 2:

Przygotowujemy resztę warzyw: ogórki myjemy i kroimy w plastry, papryki kroimy na większe kawałki, cebulę i czosnek w plastry, a fasolkę każdą przekrawamy na pół
ETAP 3:

Na dno słoików układamy warstwę plastrów cebuli, a na cebuli dwie małe gałązki pietruszki i plaster czosnku.
ETAP 4:

Następnie układamy w słoikach kolejne warstwy warzyw: na cebuli ogórki, potem paprykę białą, marchew, zieloną paprykę i fasolkę.
Każdą warstwę warzyw przekładamy gałązkami natki pietruszki i dwoma plastrami czosnku.
ETAP 5:

Zalewa: Składniki zalewy zagotowujemy i studzimy. Przestudzoną zlewą zalewamy warzywa w słoikach. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 minut.