gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1294]

Sałatka wielowarzywna na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowaną sałatkę wielowarzywną w słoikach, zimą podaję jako dodatek do obiadu. Polecam - jest smaczna.

Sałatka wielowarzywna na zimę

Składniki:

Sałatka wielowarzywna na zimę

 

  • 2 kg cukinii
  • 1/2 kg młodej marchewki
  • 3 papryki czerwone
  • 300 gram cebuli
  • 1 por
  • 1 mały kawałek selera
  • kilka gałązek liści selera

Zalewa I

  • 5 szklanek wody
  • 4 łyżki soli

Zalewa II

  • 3 szklanki wody
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki octu
  • 1/2 opakowania cząbru
  • kilka liści laurowych

Sposób przygotowania:

Sałatka wielowarzywna na zimę

ETAP 1:

Sałatka wielowarzywna na zimę
Obraną cukinię kroimy w kostkę i przekładamy do miski.

Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do dużej miski.

ETAP 2:

Sałatka wielowarzywna na zimę
Do cukinii dodajemy marchewki pokrojone w plastry.

Młode marchewki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Dodajemy do cukinii.

ETAP 3:

Sałatka wielowarzywna na zimę
Umyte papryki kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw.

Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę.

ETAP 4:

Sałatka wielowarzywna na zimę
Do warzyw dodajemy pokrojoną cebulę i seler.

Cebulę oraz seler obieramy i kroimy w kostkę. Liście selera płuczemy i siekamy.

ETAP 5:

Sałatka wielowarzywna na zimę
Umyty por kroimy w plasterki i dodajemy do warzyw w misce.

Por kroimy w plasterki.

ETAP 6:

Sałatka wielowarzywna na zimę
Składniki sałatki wraz z pierwszą zalewą dokładnie mieszamy.

Do warzyw wlewamy 5 szklanek wody i wsypujemy 4 łyżki soli (zalewa I). Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Odstawiamy na dwie godziny.

ETAP 7:

Sałatka wielowarzywna na zimę
Odsączone z zalewy warzywa przekładamy do słoików.

Po tym czasie warzywa odsączamy z zalewy i przekładamy do słoików.

ETAP 8:

Sałatka wielowarzywna na zimę
Składniki zalewy II doprowadzamy do wrzenia i przecedzamy.

Składniki zalewy II przekładamy do garnka i zagotowujemy.

Następnie przecedzamy przez sitko i zalewamy warzywa w słoikach.

Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 minut.