Sposób przygotowania:
Sałatka wielowarzywna na zimęETAP 1:
 
Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do dużej miski.
ETAP 2:
 
Młode marchewki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Dodajemy do cukinii.
ETAP 3:
 
Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę.
ETAP 4:
 
Cebulę oraz seler obieramy i kroimy w kostkę. Liście selera płuczemy i siekamy.
ETAP 5:
 
Por kroimy w plasterki.
ETAP 6:
 
Do warzyw wlewamy 5 szklanek wody i wsypujemy 4 łyżki soli (zalewa I). Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na dwie godziny.
ETAP 7:
 
Po tym czasie warzywa odsączamy z zalewy i przekładamy do słoików.
ETAP 8:
 
Składniki zalewy II przekładamy do garnka i zagotowujemy. 
Następnie przecedzamy przez sitko i zalewamy warzywa w słoikach.
Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 minut.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
