Sposób przygotowania:
Sałatka wielowarzywna na zimęETAP 1:
Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do dużej miski.
ETAP 2:
Młode marchewki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Dodajemy do cukinii.
ETAP 3:
Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę.
ETAP 4:
Cebulę oraz seler obieramy i kroimy w kostkę. Liście selera płuczemy i siekamy.
ETAP 5:
Por kroimy w plasterki.
ETAP 6:
Do warzyw wlewamy 5 szklanek wody i wsypujemy 4 łyżki soli (zalewa I). Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na dwie godziny.
ETAP 7:
Po tym czasie warzywa odsączamy z zalewy i przekładamy do słoików.
ETAP 8:
Składniki zalewy II przekładamy do garnka i zagotowujemy.
Następnie przecedzamy przez sitko i zalewamy warzywa w słoikach.
Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 minut.