ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1004]

Mielonka słoikowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna domowa mielonka słoikowa, jest najlepszym mięskiem na kanapki, można słoik zabrać na biwak, wyjazd, wiemy co jemy z jakich składników, galaretka, smaluszek to jest najlepsze z mielonki.

Mielonka słoikowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mielonka słoikowa

 

  • łopatka bez kości 1 kg,
  • podgardle 40 dag,
  • boczek świeży bez kości 50 dag,
  • przyprawa do wieprzowiny 3 łyżki,
  • sól peklowa 1 łyżeczka,
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • majeranek 2 łyżki,
  • woda zimna 3/4 szklanki,
  • smalec po 1 łyżce do słoika

Sposób przygotowania:

Mielonka słoikowa

ETAP 1:

Mielonka słoikowa
Sitko z większymi oczkami lepiej nam pasuje do tej mielonki.

Mięsa pokroić na kawałki, zmielić w maszynce do mięsa na sitku większe oczka do miski.

ETAP 2:

Mielonka słoikowa
Mięso zmielone z przyprawami musi być bardzo dobrze wyrobione-kleiste.

Do zmielonego mięsa dodać wszystkie przyprawy, sól, wodę i ręką dokładnie z 5 minut wyrabiać (jak ciasto drożdżowe) na kleistą masę, miskę nakryć talerzem i schować do lodówki na całą noc.

ETAP 3:

Mielonka słoikowa

Do czystych słoików (np. po dżemach) nakładać mięso -zostawić 3 cm wolne od nakrętki, dobrze je w słoiku ugnieść, na wierzch mięsa położyć kawałek smalcu, mocno zakręcić słoiki.

ETAP 4:

Mielonka słoikowa

W garnku z szerokim dnem na dnie położyć ręcznik kuchenny, postawić słoiki, wlać wodę do 3/4 wysokości słoików, po zagotowaniu pod przykryciem na średnim ogniu gotować 40 minut, wystudzić w garnku, na drugi dzień dzień gotować ponownie z 30 minut, słoiki w lodówce lub w chłodnym, ciemnym miejscu przechowywać.