iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Sałatka warzywna na zimę

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Naprawdę bardzo prosta i szybka w przygotowaniu ( nie licząc czasu w lodówce) sałatka, idealna jako dodatek do mięs.

Sałatka warzywna na zimę

Składniki:

Sałatka warzywna na zimę

 

zalewa:

  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka pieprzu

Sposób przygotowania:

Sałatka warzywna na zimę
Ogórki razem ze skórką pokroić na cienkie plasterki, paprykę kroimy w paseczki, a cebulę w piórka, marchewkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.

Wszystkie składniki zalewy mieszamy razem bez gotowania i zimną zalewą zalewamy warzywa, dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc ( w tym czasie warzywa zmiękną i puszczą sok). Po odstaniu sałatkę ponownie mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą lub pieprzem.

Sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 15 minut.

Po wystudzeniu oraz sprawdzeniu czy wszystkie słoiki dobrze trzymają, przechowujemy w chłodnym miejscu.