slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 633]

Sałatka warzywna z kulkami twarogowo-rybnymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczną sałatkę z dodatkiem kulek twarogowo-tuńczykowych. Jest to ciekawa propozycja na niecodzienną sałatkę w smacznym wydaniu. Polecam.

Sałatka warzywna z kulkami twarogowo-rybnymi

Składniki:

Sałatka warzywna z kulkami twarogowo-rybnymi

 

  • 1 sałata rzymska
  • garść rzodkiewek
  • garść pomidorków koktajlowych
  • pół zielonego ogórka
  • kulki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (130 g)
  • 100 g twarogu chudego
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • szczypta soli i pieprzu
  • czarnuszka do obtoczenia

 

  • sos: 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju bazyliowego
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka warzywna z kulkami twarogowo-rybnymi
Warzywa myjemy i osuszamy. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki do miski, ogórek kroimy w plasterki wraz ze skórką. Rzodkiewki kroimy w plasterki a pomidorki kroimy na pół. Mieszamy warzywa razem.

Kulki: tuńczyka odsączamy z zalewy i przekładamy do miski. Do tuńczyka dodajemy twaróg, pokrojony drobno szczypiorek, bułkę tartą oraz sól i pieprz. Mieszamy razem dłonią na jednolitą masę i lepimy z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki obtaczamy w czarnuszce.

Sos: mieszamy razem w słoiczku składniki na sos i polewamy sałatkę. Na górze układamy kulki twarogowo-tuńczykowe. Podajemy. Smacznego.

Tagi:

sałatka