ziutula

ziutula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 191]

Sałatka z wątróbką i mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wątróbki drobiowe bardzo lubię. Najbardziej smakują mi na zimno do pieczywa, również jako sałatka z różnymi dodatkami.

Sałatka z wątróbką i mozzarellą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka z wątróbką i mozzarellą

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z wątróbką i mozzarellą
Świeżą wątróbkę z kurczaka oczyścić z błonek i zbędnych tłuszczyków (wycinam przy pomocy nożyczek ostrych przeznaczonych do kuchni), opłukać na sitku, osuszyć na ręczniku papierowym.

Do woreczka foliowego wsypać mąkę, włożyć wątróbki i przy zamkniętym woreczku dobrze obsypać mąką, nie sypie się na około mąką.

Na gorącym oleju usmażyć wątróbki (smażę wątróbki w rondlu i przykrywam pokrywką zostawiając z 2 cm od brzegu odkryte aby się smażyło a nie dusiło, wątróbki nie strzelają po kuchence), dodać cebuli pokrojonej, masło, co jakiś czas zamieszać.

Wątróbki wystudzone pokroić, układać z cebulką w misce na sałacie z dodatkami: pomidory, ogórek zielony, mozzarella, szczypiorek, przed podaniem podaniem posolić i popieprzyć.
Sałatka z wątróbką i mozzarellą
Najlepiej mi smakuje dobrze usmazona z cebulką i na zimno.