Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Sałatka warzywna ze słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kolorowa ładnie prezentująca się w szklanym naczyniu sałatka z pomidora, kalafiora, brokuła, gotowanych jajek polana sosem czosnkowym i posypana prażonym słonecznikiem.

Sałatka warzywna ze słonecznikiem

Składniki:

Sałatka warzywna ze słonecznikiem

na sałatkę:

Na sos czosnkowy:

  • 1 średni słoiczek gęstego majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 ząbki czosnku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka warzywna ze słonecznikiem
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i przekrawamy na 4 części.

Pomidory myjemy, osuszamy i przekrawamy na 4 części.

Kalafiora i brokuła oczyszczonego i podzielonego na różyczki gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.

Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Studzimy.

W szklanej salaterce układamy warstwy na przemian dając cząstkę pomidora, różyczkę brokuła, cząstkę jajka i różyczkę kalafiora-do wyczerpania się składników.

Wierzch sałatki polewamy sosem czosnkowym i posypujemy prażonym słonecznikiem.

Sos czosnkowy:

Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym i zmiażdżonym czosnkiem doprawiając solą do smaku.