Sposób przygotowania:
Sałatka warzywna ze słonecznikiem
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i przekrawamy na 4 części.
Pomidory myjemy, osuszamy i przekrawamy na 4 części.
Kalafiora i brokuła oczyszczonego i podzielonego na różyczki gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Studzimy.
W szklanej salaterce układamy warstwy na przemian dając cząstkę pomidora, różyczkę brokuła, cząstkę jajka i różyczkę kalafiora-do wyczerpania się składników.
Wierzch sałatki polewamy sosem czosnkowym i posypujemy prażonym słonecznikiem.
Sos czosnkowy:
Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym i zmiażdżonym czosnkiem doprawiając solą do smaku.
Pomidory myjemy, osuszamy i przekrawamy na 4 części.
Kalafiora i brokuła oczyszczonego i podzielonego na różyczki gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Studzimy.
W szklanej salaterce układamy warstwy na przemian dając cząstkę pomidora, różyczkę brokuła, cząstkę jajka i różyczkę kalafiora-do wyczerpania się składników.
Wierzch sałatki polewamy sosem czosnkowym i posypujemy prażonym słonecznikiem.
Sos czosnkowy:
Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym i zmiażdżonym czosnkiem doprawiając solą do smaku.