Sposób przygotowania:
Sałatka warzywna/jarzynowaETAP 1:
Marchewkę i ziemniaka ugotować ze skórką, wystudzić i dopiero obrać. Jajka ugotować na twardo. Fasolę namoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin i ugotować w lekko osolonej wodzie na miękko. Wystudzić, obrać z łupinek i pokroić na małe kawałki, wrzucić do miski.
Do fasoli dodać odsączony z zalewy groszek. Marchewki i ziemniaka pokroić w kostkę i dodać do miski. Jajka obrać ze skorupek i pokroić w kostkę, dodać do miski. Jabłko obrać, pokroić w kostkę i dodać do miski. Cebulę obrać i drobno posiekać, dodać do warzyw. Ogórki pokroić w kostkę i odcisnąć z nadmiaru soku, dodać do warzyw.
Wszystkie składniki sałatki wymieszać łyżką. Następnie oprószyć solą i pieprzem, dodać musztardę i majonez i jeszcze raz wymieszać. Przełożyć do salaterek i wstawić do lodówki.