Sposób przygotowania:
Sałatka cezar z krewetkami i boczkiemETAP 1:
Przygotowujemy grzanki. Chleb kroimy w kostkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy czosnkiem granulowanym, polewamy odrobiną oliwy. Pieczemy w 200 st. C przez 10 minut.
ETAP 2:
Krewetki pozbawiamy pancerzyków.
Czosnek przeciskamy przez praskę do czosnku.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy 1/3 przygotowanego czosnku, wrzucamy krewetki, lekko solimy i smażymy krótko z obu stron.
ETAP 3:
Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na suchej patelni.
ETAP 4:
Sałatę myjemy, osuszamy, kroimy, umieszczamy w salaterce.
Pomidorki myjemy i kroimy w ćwiartki.
W salaterce łączymy ze sobą sałatę, pomidorki, krewetki i boczek.
ETAP 5:
Przygotowujemy sos: pozostały czosnek łączymy z majonezem i musztardą, dodajemy po szczypcie soli i pieprzu, mieszamy.
Sos oraz grzanki dodajemy do sałatki, mieszamy.
Sałatkę posypujemy płatkami parmezanu (uzyskamy je, ścierając ser przy pomocy obieraczki do warzyw).