Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Sałatka cezar z krewetkami i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatka cezar w mojej ulubionej wersji, z bogactwem dodatków - z krewetkami, boczkiem, pomidorkami koktajlowymi, pełnoziarnistymi grzankami i parmezanem.

Sałatka cezar z krewetkami i boczkiem

Składniki:

Sałatka cezar z krewetkami i boczkiem

 

  • 1/2 dużej główki sałaty rzymskiej
  • 20-25 krewetek tygrysich
  • 10-15 dag boczku
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 kromki chleba na grzanki - u mnie pełnoziarnisty chleb tostowy
  • parmezan
  • 3 łyżki majonezu
  • czubata łyżeczka musztardy
  • 3 spore ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Sałatka cezar z krewetkami i boczkiem

ETAP 1:

Sałatka cezar z krewetkami i boczkiem
Przygotowujemy grzanki, np. z pełnoziarnistego chleba tostowego

Przygotowujemy grzanki. Chleb kroimy w kostkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy czosnkiem granulowanym, polewamy odrobiną oliwy. Pieczemy w 200 st. C przez 10 minut.

ETAP 2:

Sałatka cezar z krewetkami i boczkiem
Krewetki smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek

Krewetki pozbawiamy pancerzyków.

Czosnek przeciskamy przez praskę do czosnku.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy 1/3 przygotowanego czosnku, wrzucamy krewetki, lekko solimy i smażymy krótko z obu stron.

ETAP 3:

Sałatka cezar z krewetkami i boczkiem
Boczek kroimy w kostkę, smażymy na suchej patelni

Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na suchej patelni.

ETAP 4:

Sałatka cezar z krewetkami i boczkiem
Łączymy ze sobą sałatę, pomidorki, krewetki i boczek

Sałatę myjemy, osuszamy, kroimy, umieszczamy w salaterce.

Pomidorki myjemy i kroimy w ćwiartki.

W salaterce łączymy ze sobą sałatę, pomidorki, krewetki i boczek.

ETAP 5:

Sałatka cezar z krewetkami i boczkiem
Na koniec dodajemy sos

Przygotowujemy sos: pozostały czosnek łączymy z majonezem i musztardą, dodajemy po szczypcie soli i pieprzu, mieszamy.

Sos oraz grzanki dodajemy do sałatki, mieszamy.

Sałatkę posypujemy płatkami parmezanu (uzyskamy je, ścierając ser przy pomocy obieraczki do warzyw).