msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Książka Kucharska: Przetwory na koniec lata

Sałatka wielowarzywna do słoików.

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Ulubiona sałatka na zimę mojej rodziny od lat. Jest to przetworzona wersja sałatki z Poradnika Domowego,gdzie zamiast cukinii były ogórki .

Sałatka wielowarzywna do słoików.

Składniki:

Sałatka wielowarzywna do słoików.

 

  • 2 kg kapusty białej
  • 2 kg cukinii młodej ze skórką
  • 4 marchewki
  • 4 pietruszki
  • 2 pory
  • 2 papryki czerwone
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki octu 10 %
  • 2 łyżki soli
  • 1 szklanka cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka wielowarzywna do słoików.
Warzywa umyć, marchew,pietruszkę oskrobać. Kapustę poszatkować, cukinię zetrzeć na szatkownicy lub pokroić w plastry.Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce jarzynowej,por pokroić w cienkie półkrążki a paprykę w paski. Warzywa wymieszać z olejem, przegotowanym i ostudzonym octem,cukrem i solą, wsypać natkę.Dokładnie wszystko wymieszać, przykryć i odstawić na 2 godziny.Po tym czasie jeszcze raz dobrze wymieszać i nakładać do wyparzonych słoiczków.Pasteryzować 15-20 minut. Jest to porcja na 10-11 słoików o pojemności 0,5 litra.

Tagi:

cukinia