Sposób przygotowania:
Sałatka wielowarzywna na zimę
Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Kapustę szatkujemy do miski, zasypujemy po całości solą i pozostawiamy na kilkanaście minut aby puściła sok. W międzyczasie ścieramy marchewkę na tarce na grubych oczkach, ogórki kroimy w plasterki, a cebulę w półplasterki. Następnie kapustę ugniatamy rękami i porządnie odciskamy ją z powstałego soku. Do kapusty dodajemy pozostałe pokrojone warzywa. Przygotowujemy teraz zalewę do sałatki: w garnku mieszamy wodę z octem i cukrem, dodajemy ziele angielskie i listek laurowy oraz doprowadzamy do zagotowania. Taką gorącą zalewą zalewamy wszystkie składniki sałatki i mieszamy. Sałatkę nakładamy do słoików, które mocno zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 minut. Taką sałatkę podaję w okresie zimowym jako dodatek do obiadu. Smacznego!