-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Książka Kucharska: Jesienne warzywa wprost ze słoika!

Sałatka wielowarzywna na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis na sałatkę dostałam od teściowej. Sałatka jest bardzo dobra i sprawdza się jako dodatek do obiadu.

Sałatka wielowarzywna na zimę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka wielowarzywna na zimę

 

  • 1 kg kapusty białej
  • 0,7 kg ogórków gruntowych
  • 0,7 kg marchewki
  • 0,5 kg cebuli białej
  • ok. garść soli
  • Składniki na zalewę:
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 listka laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • Dodatkowo:
  • 6 wyparzonych słoików - ok 900ml

Sposób przygotowania:

Sałatka wielowarzywna na zimę
Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Kapustę szatkujemy do miski, zasypujemy po całości solą i pozostawiamy na kilkanaście minut aby puściła sok. W międzyczasie ścieramy marchewkę na tarce na grubych oczkach, ogórki kroimy w plasterki, a cebulę w półplasterki. Następnie kapustę ugniatamy rękami i porządnie odciskamy ją z powstałego soku. Do kapusty dodajemy pozostałe pokrojone warzywa. Przygotowujemy teraz zalewę do sałatki: w garnku mieszamy wodę z octem i cukrem, dodajemy ziele angielskie i listek laurowy oraz doprowadzamy do zagotowania. Taką gorącą zalewą zalewamy wszystkie składniki sałatki i mieszamy. Sałatkę nakładamy do słoików, które mocno zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 minut. Taką sałatkę podaję w okresie zimowym jako dodatek do obiadu. Smacznego!
Sałatka wielowarzywna na zimę
Potrzebujemy kapustę, ogórki, marchew oraz cebulę.
Sałatka wielowarzywna na zimę
Kapustę szatkujemy i zasypujemy solą, aby puściła sok.
Sałatka wielowarzywna na zimę
Marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach, a cebulę kroimy w półplasterki.
Sałatka wielowarzywna na zimę
W garnku przygotowujemy zalewę do sałatki z podanych składników.