Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Sałatka wileńska "Raczki"

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Fasolę zalać wrzątkiem, moczyć 3 godz., po czym ugotować w świeżej wodzie, odcedzić

Sałatka wileńska "Raczki"

Składniki:

Sałatka wileńska "Raczki"

 

 

  • po 20 dag białej fasoli, buraczków, ziemniaków i ogórków kiszonych

 

  • mała biała cebula

 

  • sos winegret

 

  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka wileńska "Raczki"
Fasolę zalać wrzątkiem, moczyć 3 godz., po czym ugotować w świeżej wodzie, odcedzić i przełożyć do salaterki. Buraki umyć, ugotować w łupinach, wystudzić, obrać i pokroić. Ogórki kiszone obrać i drobno posiekać. Śledzia sprawić, wymoczyć, obrać ze skóry, oczyścić z ości, pokroić na małe kawałki. Buraki, ogórki i śledzia dołożyć do fasoli. Ziemniaki ugotować w łupinkach, obrać i pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać. Na rozgrzanym oleju zrumienić cebulę, dołożyć ziemniaki i podsmażyć je. Zawartość patelni przełożyć do salaterki z innymi składnikami. Sałatkę wymieszać z sosem winegret i przyprawami. Wstawić na kilka godzin do lodówki, by smaki się przegryzły.Tomek S. z Nawojowej