zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Sałatka wiosenna eksplozja

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Sałatka jest szybka w przygotowaniu, smaczna i dekoracyjna dzięki niecodziennemu wyglądzie jajka. Z powodzeniem można podać ją na wielkanocną przekąskę.

Sałatka wiosenna eksplozja Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka wiosenna eksplozja

 

  • sałata ( kilka liści )
  • 1 jajko ( ugotowane na twardo )
  • 2 rzodkiewki
  • świeży ogórek ( kilka plastrów )
  • 3 plastry polędwicy sopockiej
  • 2 plastry pomidora
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • Sos :
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • miód do smaku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy

Sposób przygotowania:

Sałatka wiosenna eksplozja
Ugotowane na twardo jajko umieścić między pięcioma patyczkami do szaszłyków. Końce złączyć i obwinąć je gumkami, włożyć do woreczka i przechowywać w lodówce kilka godzin. Potem delikatnie usunąć gumki i patyczki a jajko pokroić w plastry. Składniki sosu dokładnie wymieszać a ilość przypraw dodać według własnego smaku. Umyte i osuszone liście sałaty ułożyć na talerzu, jeśli są duże porwać na kawałki. Rzodkiewki, plastry ogórka i pomidora pokroić i ułożyć na sałacie. Plastry polędwicy przekroić na pół i zwinąć w rożki a potem także ułożyć na sałacie i w każdy rożek wetknąć paseczki szczypiorku i natki. Na koniec ułożyć pokrojone jajko i polać przygotowanym sosem.
Sałatka wiosenna eksplozja
Etap 1 Tak należy umieścić jajko w patyczkach