Sposób przygotowania:
sałatka z bakłażana, pomidorów i papryki
Bakłażany umyć, pokroić w grubą kostkę, posolić i odstawić na kilkanaście minut. Wyłożyć na sitko i odcedzić gorzki sok, który wydzielił się z bakłażanów. Osuszyć w papierowym kuchennym ręczniku. Usmażyć na gorącej oliwie. Pomidory umyć, sparzyć, obrać i pokroić na cząstki. Paprykę upiec w piekarniku, ostudzić, zdjąć skórkę i pokroić na kawałki. Dymkę umyć, osuszyć, posiekać szczypior a cebulkę pokroić w półkrążki. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, posypać solą i suszonym oregano, skropić pozostałą oliwą. Sos: Utarty ser dodać do wyciśniętego z cytryny soku i ucierać razem na gładki sos. Polać nim sałatkę tuż przed podaniem. Udekorować lub wg własnej woli. Smacznego
A.B.