Sałatka z bakłażanów - caponatina

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Obrać bakłażany, pokrajać, przesmażyć na oleju, można przyrumienić, ale trzeba

Sałatka z bakłażanów - caponatina

Składniki:

Sałatka z bakłażanów - caponatina

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z bakłażanów - caponatina
Obrać bakłażany, pokrajać, przesmażyć na oleju, można przyrumienić, ale trzeba uważać żebny się nie posklejały. Osączyć i na tym samym oleju przesmażyć pokrajaną w kostkę paprykę, również osączyć. W rondlu przesmażyć pokrajaną w plasterki cebulę, gdy zacznie się rumienić dorzucić pomidory obrane ze skórki, bez pestek, pokrajane w ćwiartki i seler drobno posiekany. Gotować aż cała woda z pomidorów wyparuje. Dołożyć bakłażany, paprykę, dokładnie odcedzone kapary, oliwki, ocet winny, lekko posolić, doprawić pieprzem i pod przykryciem wolno gotować jeszcze 10-15 minut. Zdjąć z ognia, ostudzić i przed podaniem wstawić na 1 godzinę do lodówki. Podawać na zimno, ale można również podgrzewane.