Sposób przygotowania:
Sałatka z białej kapusty
Kapustę posztkować na szatkownicy lub drobno pokroić nożem. Ja kroje nożem bo moja szatkownica bardzo drobno szatkuje a wolę jak kapusta jest taka grubsza.
Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Następnie pokrojone warzywa wymieszać w dużej misce i zasypać solą. Ponownie dokładnie wymieszać i odstawić na 4 godziny aby warzywa puściły sok.
W międzyczasie paprykę oczyścic z nasion i pokroić w niedługie paseczki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kiszone ogórki również zetrzeć na tarce.
Po czterech godzinach kapustę i cebulę odcisnąć ze soku. Sok wylać. Dodać przygotowane pozostałe warzywa i dokładnie wymieszać.
Składniki zalewy zagotować i gorącą zalewą zalać warzywa w misce. Wszystko przemieszać i zostawić aż wystygnie. Następnie sałatkę przełożyć do słoików.
Warzywa dobrze ugnieść w słoikach, ja nakładam tak do szyjki z gwintem.
Zalać pozostałą w misce zalewą. Jak warzywa będa słabo ubite to zabraknie do nich zalewy.
Słoiki dobrze zakręcić. Następnie słoiki wstawić do garnka wyścielonego ściereczką i zlać wodą na wysokość 3/4 słoika.
Pasteryzować 20 minut od zagotowania.
Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Następnie pokrojone warzywa wymieszać w dużej misce i zasypać solą. Ponownie dokładnie wymieszać i odstawić na 4 godziny aby warzywa puściły sok.
W międzyczasie paprykę oczyścic z nasion i pokroić w niedługie paseczki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kiszone ogórki również zetrzeć na tarce.
Po czterech godzinach kapustę i cebulę odcisnąć ze soku. Sok wylać. Dodać przygotowane pozostałe warzywa i dokładnie wymieszać.
Składniki zalewy zagotować i gorącą zalewą zalać warzywa w misce. Wszystko przemieszać i zostawić aż wystygnie. Następnie sałatkę przełożyć do słoików.
Warzywa dobrze ugnieść w słoikach, ja nakładam tak do szyjki z gwintem.
Zalać pozostałą w misce zalewą. Jak warzywa będa słabo ubite to zabraknie do nich zalewy.
Słoiki dobrze zakręcić. Następnie słoiki wstawić do garnka wyścielonego ściereczką i zlać wodą na wysokość 3/4 słoika.
Pasteryzować 20 minut od zagotowania.