migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1252]

Sałatka z białej kapusty wersja z czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Kolejna pyszna sałatka w słoikach idealna jako dodatek do obiadu. Tym razem wersja z dodatkiem czosnku z nieco inna zalewą z olejem.

Sałatka z białej kapusty wersja z czosnkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z białej kapusty wersja z czosnkiem

sałatka

  • 2 kg białej kapusty
  • 2 czerwone papryki
  • 4 marchewki
  • 1 duża główka czosnku
  • 2 łyżki soli

zalewa

  • 2 szklanki wody zimnej przefiltrowanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 0,5 szklanki octu 10 %

Sposób przygotowania:

Sałatka z białej kapusty wersja z czosnkiem
Kapustę drobno pokroić lub poszatkować na szatkownicy do warzyw. Następnie kapustę przełożyć do dużej miski i zasypać solą. Dokładnie wymieszać i odstawić na 4 godziny.

Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paseczki, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek obrać i pokroić w plasterki. Po 4 godzinach kapustę odcisnąć ze soku. Sok wylać.

Do odciśniętej kapusty dodać przygotowane warzywa i wymieszać. Składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewą zalać warzywa i wymieszać, odstawić aż wystygnie. Następnie sałatkę przełożyć do słoików. Warzywa dobrze ugnieść w słoikach.

Zalać pozostałą w misce zalewą. Słoiki zakręcić. Przełożyć do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika i pasteryzować 20 minut od zagotowania. 
Sałatka z białej kapusty wersja z czosnkiem
Kapustę drobno pokroić lub poszatkować na szatkownicy do warzyw. Następnie kapustę przełożyć do dużej miski i zasypać solą.
Sałatka z białej kapusty wersja z czosnkiem
Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paseczki, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek obrać i pokroić w plasterki.
Sałatka z białej kapusty wersja z czosnkiem
Po 4 godzinach kapustę odcisnąć ze soku. Sok wylać. Do odciśniętej kapusty dodać przygotowane warzywa i wymieszać.
Sałatka z białej kapusty wersja z czosnkiem
Następnie sałatkę przełożyć do słoików. Warzywa dobrze ugnieść w słoikach.

Tagi:

kapusta