Bitwa Blogerów

Bitwa Blogerów

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Sałatka z botwinką i bobem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bób jest zdrowy i bardzo smaczny, gotowany i lekko oprószony solą świetnie zastępuje orzeszki lub inne mniej zdrowe przekąski, z masełkiem i posypany bułką stanowi dodatek do obiadu, a w sałatkach smakuje rewelacyjnie! Ta sałatka to świetny lunch do pracy lub kolacja w domu: botwinka, groszek cukrowy, sałata, bób, wiórki żółtego sera i kabanosy, polane dressingiem z olejem z pomidorami, czosnkiem i bazylią.

Sałatka z botwinką i bobem

Składniki:

Sałatka z botwinką i bobem

 

  • kilka liści sałaty
  • garść strąków cukrowego groszku
  • pęczek młodej botwinki
  • 1 szklanka bobu
  • 30 g sera żółtego (parmezan, grana padano, bursztyn)
  • 2 laski cienkich kabanosów
  • sól morska gruboziarnista
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 łyżki oleju z pomidorami, czosnkiem i bazylią lub oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Sałatka z botwinką i bobem
Bób ugotować al'dente (ok. 18 minut), ostudzić, obrać. Warzywa umyć, strzepnąć nadmiar wody. Botwinkę pokroić, sałatę porwać na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię wlać łyżeczkę oleju, wrzucić botwinkę z groszkiem, smażyć ok pół minuty, ciągle mieszając. Posolić, posypać pieprzem.

Ser zetrzeć w wiórki za pomocą obieraczki do warzyw. Na talerz wyłożyć sałatę, botwinkę i groszek, dodać bób, pokrojone w kawałki kabanosy, posypać serem. Resztę oleju wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą, polać sałatkę. Najlepiej smakuje ze świeżą bagietką. Smacznego!

Blog: Obiad Gotowy