cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Sałatka z czarnym ryżem i warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Skarby lata zamknięte w słoiku to doskonały dodatek do wszelkich sałatek ,a szczególnie w okresie kiedy utęsknieniem czekamy na wiosnę.

Sałatka z czarnym ryżem  i warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z czarnym ryżem i warzywami

 

  • 250 g czarnego ryżu /użyłam Venere Gallo/
  • warzywa marynowane300-400 g /papryka żółta i czerwona, ogórek, rzodkiew, kalafior , marchew, cebulka/
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • czerwona cebula/ do dekoracji/
  • sałatka roszponka /do dekoracji/
  • sól do smaku
  • pieprz cytrynowy
  • świeży tymianek /z doniczki/ lub bazylia

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z czarnym ryżem i warzywami
-Ryż ugotować w dużej ilości lekko posolonej wody, a po uzyskaniu żądanej miękkości / u mnie ok. 30 min, ale należy zwrócić uwagę na zalecenia producenta/, przelać zimną wodą, pozostawić na sitku do odsączenia. -Ryż przesypać do głębokiej miski. -Warzywa z zalewy przełożyć na sitko , po czym pokroić w paseczki lub kostkę, można wykroić również ozdobne kształty. -Do zimnego ryżu dodać przygotowane warzywa. -Ocet starannie połączyć z oliwą i dodać do sałatki. -Przyprawić do smaku solą, posypać pieprzem i delikatnie wymieszać. -Odstawić na godzinę . -Gotową sałatkę przełożyć na półmisek wyłożony zielonymi listkami sałaty. -Ozdobić świeżym tymiankiem i czerwoną cebulką pokrojoną w cieniutkie plasterki. -Można dodatkowo / kto lubi / skropić sałatkę octem lub kremem balsamicznym.
Sałatka z czarnym ryżem  i warzywami
Ryż ugotować w dużej ilości lekko osolonej wody.
Sałatka z czarnym ryżem  i warzywami
Warzywa marynowane przełożyć na sitko i odsączyć z zalewy.
Sałatka z czarnym ryżem  i warzywami
Ugotowany schłodzony ryż połączyć z warzywami i doprawić do smaku.
Sałatka z czarnym ryżem  i warzywami
Ryż z warzywami polać przygotowanym sosem balsamicznym i lekko wymieszać.

Tagi:

ryż sałatka