Sposób przygotowania:
Sałatka z czarnym ryżem i warzywami
-Ryż ugotować w dużej ilości lekko posolonej wody, a po uzyskaniu żądanej miękkości / u mnie ok. 30 min, ale należy zwrócić uwagę na zalecenia producenta/, przelać zimną wodą, pozostawić na sitku do odsączenia. -Ryż przesypać do głębokiej miski. -Warzywa z zalewy przełożyć na sitko , po czym pokroić w paseczki lub kostkę, można wykroić również ozdobne kształty. -Do zimnego ryżu dodać przygotowane warzywa. -Ocet starannie połączyć z oliwą i dodać do sałatki. -Przyprawić do smaku solą, posypać pieprzem i delikatnie wymieszać. -Odstawić na godzinę . -Gotową sałatkę przełożyć na półmisek wyłożony zielonymi listkami sałaty. -Ozdobić świeżym tymiankiem i czerwoną cebulką pokrojoną w cieniutkie plasterki. -Można dodatkowo / kto lubi / skropić sałatkę octem lub kremem balsamicznym.
-Natka-