kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Sałatka z czerwonej kapusty z nektarynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Czerwona kapusta zamknięta z słoiczku w towarzystwie nektarynki i papryki

Sałatka z czerwonej kapusty z nektarynką

Składniki:

Sałatka z czerwonej kapusty z nektarynką

 

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 4 nektarynki
  • 2 czerwone papryki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 75 ml octu winnego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z czerwonej kapusty z nektarynką
Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy. Papryki pozbywamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paseczki. Z nektarynek pozbywamy się pestek i kroimy je w kostkę. Do garnka wkładamy kapustę, nektarynki i paprykę, zalewamy wodą i prużymy aż kapusta lekko zmięknie. Przyprawiamy odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu. Wsypujemy cukier i wlewamy ocet winny. Gotujemy całość ok. 15 min i przekładamy gorące do wyparzonych słoików. Tak przygotowana kapusta jest świetną sałatką do obiadu lub na tosty. SMACZNEGO!

Tagi:

kapusta