martek0704

martek0704

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 150]

Sałatka z fasolką szparagową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Łatwiutka i taniutka sałateczka:)

Sałatka z fasolką szparagową

Składniki:

Sałatka z fasolką szparagową

 

  • 1 kg fasolki szparagowej
  • sól
  • cukier
  • łyżka oliwy
  • gałązka cząbru
  • 8 liści sałaty
  • 4 pomidory
  • zielenina
  • Sos:
  • 2 łyżki octy winnego
  • 3 łyżki wody
  • mała drobno posiekana cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z fasolką szparagową
Do gorącej wody z dodatkiem soli, cukru, oliwy i gałązki cząbru wkładamy opłukaną fasolkę szparagową, gotujemy w odkrytym naczyniu, cedzimy na sicie, hartujemy zimną wodą, dokładnie odsączamy. W rondelku gotujemy wodę z octem i cebulą, gdy się zeszkli odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy oliwę i przyprawy. Pomidory obrane ze skórki kroimy na kawałki, mieszamy z fasolką. Liście sałaty targamy na małe kawałki. Posypujemy sałatkę i polewamy sosem.