Sposób przygotowania:
Sałatka z fasolki szparagowej - w słoiki
Z umytej fasolki odcinamy końcówki i kroimy na pół lub mniejsze kawałki. Gotujemy około 15 minut we wrzątku z łyżką soli i szczyptą cukru. Odcedzamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule obieramy, kroimy w cienkie pół talarki. Paprykę myjemy i kroimy w drobne paseczki. Marchewkę z cebulą dusimy około 15 minut na rozgrzanym oleju z liśćmi laurowymi, pieprzem, pozostałą solą i cukrem. Dodajemy ocet i koncentraty pomidorowe. Łączymy w dużym garnku wraz z fasolką. Dusimy razem jeszcze około 7 minut kilka razy mieszając. Pod koniec dodajemy paprykę. Gorącą sałatkę nakładamy do wyparzonych słoików, wycieramy gwint i zakręcamy. Pasteryzujemy minimum 20 minut.
Hrabina w kuchni