edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Sałatka z fasolki szparagowej z prażonym sezamem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ciesząca oczy, barwna, chrupiąca sałatka w orientalnym stylu z fasolką szparagową i sosem na bazie oleju sezamowego. Przepis inspirację podsunęła mi przesympatyczna pani Wala :)

Sałatka z fasolki szparagowej z prażonym sezamem

Składniki:

Sałatka z fasolki szparagowej z prażonym sezamem

 

SOS:

  • 2 łyżki ziarna sezamu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • mały kawałeczek kłącza imbiru – nie miałam, więc dałam sproszkowany

Sposób przygotowania:

Sałatka z fasolki szparagowej z prażonym sezamem

ETAP 1:

Sałatka z fasolki szparagowej z prażonym sezamem
Fasolkę szparagową ugotować al dente w osolonej wodzie.

Z fasoli szparagowej odciąż końcówki, opłukać ją, wrzucić na wrzącą osolona wodę i ugotować tak, aby pozostała al’dente.

ETAP 2:

Sałatka z fasolki szparagowej z prażonym sezamem
Oczyszczone warzywa pokroić w cienkie paski.

Paprykę umyć, osuszyć, odciąć końcówki, usunąć ze środka gniazdo nasienne i pokroić w cieniutkie paski.
Marchew umyć, obrać, jeśli jest długa, przekroić na dwie części i pociąć obieraczką na cienkie paski.
Ogórki umyć, obrać, przekroić na pół, ze środka usunąć pestki i pokroić w cienkie długie paski.

ETAP 3:

Sałatka z fasolki szparagowej z prażonym sezamem
Gorącą fasolkę wymieszać z pozostałymi warzywami.

Do odcedzonej, gorącej fasolki dodać pozostałe warzywa, delikatnie wymieszać.

ETAP 4:

Sałatka z fasolki szparagowej z prażonym sezamem
Warzywa polać sosem, dosolić do smaku i delikatnie wymieszać.

Na suchej patelni zrumienić ziarna sezamu, odstawić z palnika, dodać pozostałe składniki sosu, wymieszać, polać sałatkę.
Całość posolić do smaku, delikatnie wymieszać i odstawić na kilkanaście minut do zmacerowania