Sposób przygotowania:
Sałatka z fasolki szparagowej z prażonym sezamemETAP 1:
Z fasoli szparagowej odciąż końcówki, opłukać ją, wrzucić na wrzącą osolona wodę i ugotować tak, aby pozostała al’dente.
ETAP 2:
Paprykę umyć, osuszyć, odciąć końcówki, usunąć ze środka gniazdo nasienne i pokroić w cieniutkie paski.
Marchew umyć, obrać, jeśli jest długa, przekroić na dwie części i pociąć obieraczką na cienkie paski.
Ogórki umyć, obrać, przekroić na pół, ze środka usunąć pestki i pokroić w cienkie długie paski.
ETAP 3:
Do odcedzonej, gorącej fasolki dodać pozostałe warzywa, delikatnie wymieszać.
ETAP 4:
Na suchej patelni zrumienić ziarna sezamu, odstawić z palnika, dodać pozostałe składniki sosu, wymieszać, polać sałatkę.
Całość posolić do smaku, delikatnie wymieszać i odstawić na kilkanaście minut do zmacerowania