pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Sałatka z fetą i pomidorkami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Dietetyczna sałatka, idealna na grilla. Kapustę włoską można zastąpić pekińską.

Sałatka z fetą i pomidorkami

Składniki:

Sałatka z fetą i pomidorkami

 

  • 1/4 główki kapusty włoskiej
  • 1 szklanka pomidorów koralikowych
  • 1 opakowanie fety (około 250-300g)
  • 1 duża czerwona papryka
  • 50 g zielonych oliwek
  • 1 cebula (niekoniecznie)
  • 1 czubata łyżka suszonych pomidorów z bazylią i z czosnkiem
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka z fetą i pomidorkami
Kapustę zetrzeć na tarce jarzynowej, sparzyć gorącą wodą, odsączyć, przełożyć do salaterki i posolić. Cebulę pokroić w piórka lub w kostkę i przełożyć do salaterki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na cienkie paski. Ser feta kroimy na duże kawałki, oliwki na plasterki i dodajemy do pozostałych składników. Umyte pomidorki w całości dodajemy do sałatki. Suszone pomidory, bazylię, sok z cytryny, pieprz mieszamy z oliwą i polewamy nią sałatkę

Tagi:

pomidory