migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Sałatka z grillowanych warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna i prosta sałateczka z grillowanych warzyw. Idealna jako dodatek do grillowanego mięska jak również sama świetnie smakuje.

Sałatka z grillowanych warzyw Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sałatka z grillowanych warzyw

 

  • 2-3 garście szpinaku świeżego
  • 1 papryka czerwona
  • 2 małe cukinie (może być żółta i zielona)
  • 2 cebule
  • 10 pieczarek
  • przyprawa grill ziołowy
  • olej do skropienia warzyw

Sposób przygotowania:

Sałatka z grillowanych warzyw
Przygotować wszystkie warzywa, pokroić je na kawałki odpowiednie go grillowania.Ja głównie grilluję na grillu węglowym więc kawałki warzyw musza byc większe aby nie pospadały z rusztu , mniejsze jak pieczarki czy kawałki cebuli nadziewam na patyczki do szaszłyków. Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazdo nasienne. Cukini nie obierać i pokroić w plastry, ja pokroiłm wzdłuż. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Wszystkie pokrojone warzywa i pieczarki skropić olejem i posypać przyprawą grill ziołowy, warzywka ugrillować. Nastęnie ugrillowane kawałki papryki i cukini pokroić na mniejsze kawałki. Dodać ugrillowane pieszarki i cebule oraz szpinak. Dokładnie wymieszać, można jeszcze skropić odrobiną oleju. Warzywka moga być jeszcze ciepłe wtedy szpinak się zmaceruje i zmniejszy swoją obiętość.
Sałatka z grillowanych warzyw
Etap 1 Warzywa pokroić, skropić olejem i przyprawą.
Sałatka z grillowanych warzyw
Etap 2 Przygotowane warzywka ugrillować.